Många associerar surfingens ursprung till brunbrända, blonda, frihetstänkande amerikaner i Kalifornien under 60-talet. Men surfingen uppstod mycket tidigare än så.
Surfingens uppkomst
Det var i Hawaii under 1400-talet som det vi i dag kallar surfing uppstod. Under sent 1800-tal föddes Duke Kahanamoku på Hawaii, den man som kom att sprida surfingen utanför Hawaii.
Det var först under tidigt 1900-tal som surfing började att bli ett fenomen i USA och i Australien. Och under 1950-talet och 1960-talet slog surfing igenom som en sport på riktigt. Då började tillverkare av surfbrädor att göra produkter av mycket lättare material, vilket var glasfiber. I och med denna utveckling blev brädorna lättare att använda och styra. Det var en stor skillnad från de gigantiska brädor som hade använts i Hawaii!
Plötsligt spred sig surfingen över hela världen. Nu började man surfa i länder som USA, Mexiko, England, Irland, Frankrike, Portugal, Spanien, Brasilien, Sydamerika och Sydafrika. Kravet? Vågor som var tillräckligt stora att surfa på.
Ännu ett genombrott fick surfingen internationellt som sport då Internationella olympiska kommittén (förkortat till IOK) bestämde att surfing skulle bli en av de olympiska sporter som ska ingå i Sommar-OS. Den första OS-tävlingen som surfing kommer att vara del av är Sommar-OS 2020 i Tokyo.
Surfingens historia i Sverige
Till Sverige kom surfingen, jämfört med andra länder, lite senare. Först på 1970-talet ska surfare ha börjat upptäcka vågorna i Sverige. Swedish Surfing Association, på svenska Svenska Surfing Förbundet, bildades 1985. Samma år startade organisationen även ett svenskt landslag som har representerat Sverige som nation i sporten surfing ända sedan dess. Sverige har även årligen ett nationellt svenskt mästerskap i surfing. De senaste åren har detta mästerskap hållits på Torö stenstrand utanför Stockholm.
I Sverige uppkommer bäst vågor vid stormar. Detta innebär surfare i Sverige har störst möjlighet att hitta vågor när det sker höst- och vinterstormar. Men eftersom det är väldigt kallt i vattnet höst och framförallt vinter, krävs det varma neoprendräkter. Under vintern krävs det även handskar, skor och luva. Möjligheterna att surfa i Sverige har blivit större ju mer utvecklade neoprendräkterna har blivit. Under 70-talet var det inte vem som helst som kunde befinna sig i kallt vintervatten. I och med att utrustningen har utvecklats, har möjligheterna för surfa i kallt vatten också ökat.
Legender inom surfingvärlden
Likt så många andra sporter, och livsstilar, har även surfingvärlden sina legender. En av de mest kända är nog definitivt Kelly Slater. Han har vunnit den så kallade WSL Men’s Championship Tour, den mest prestigefyllda tävlingen inom surf,
Kelly Slater etablerade för några år sedan vad han kallar en surf ranch. I USA har Kelly Slater byggt upp en konstgjord våg. Vågen ska vara så bra att den nu har blivit en destination som är en del av WSL:s tävlingar!