Dags för din första bräda?

Har du också blivit en inbiten surfare eller är det dags för att åka på nästa surfresa? Ja, då är det kanske dags att köpa din första surfbräda. Det är inte alltid helt enkelt. Därför kommer här en liten guide med tips.

Grön på att surfa – köp en softboard

För de som är nästa helt nya på att surfa är ofta det allra bästa att börja med en så kallad softboard. Den här brädan är gjord av ett annat material än andra surfbrädor, vilket gör att brädan flyter mycket bättre och har en mjuk utsida. Att lära sig surfa innebär att lära sig att hantera utrustning i ett vilt hav. En softboard gör att din skaderisk medan du lär dig minimeras.

En softboard hjälper dig även på traven att lära dig att paddla och fånga vågor, eftersom brädan är mycket mer stabil än en annan surfbräda. Dessutom är en softboard mycket billigare än andra brädor, vilket kan vara bra om du är osäker på om surfing är en sport för dig.

Köp en medelstor bräda – en funboard

En medelstor bräda, så kallad funboard, är perfekt att lära sig surfa och utvecklas på. Ju mindre bräda du använder desto svårare blir det att surfa. Det gäller även om brädan är en så kallad longboard, en väldigt stor surfbräda. Därför är en funboard den perfekta brädan att börja med.

Det billigaste och mest kända märket för den här typen av bräda är NSP. Om man köper en sådan bräda i Sverige kostar det runt 3 000 kronor för en ny bräda. Men det finns även flera olika Facebookgrupper och butiker som säljer andrahandsbrädor. Om du köper en bräda som redan är använd blir priset betydligt billigare.

Om du inte är nybörjare

Kanske kan du redan grunderna och har lånat din kompis bräda för att lära dig. Då är ditt första brädinköp en bräda av en mer avancerad modell. Först måste du såklart välja vilken typ av surfing som är din favorit. Gillar du att surfa på kortare brädor, med snabba och snäva svängar? Eller surfar du hellre den större modellen longboard, som ger större svängar och även möjligheter till att röra sig på brädan på ett helt annat sätt?

De olika typerna av brädor innebär helt olika förhållningssätt till vilka typer av vågor som du vill surfa och hur du vill agera på vågen. Om du inte har koll på vilken typ av surf som är din favorit kan detta vara bra att lista ut innan du investerar i en ny bräda.

Det kan ta lång tid innan man vet exakt vilken typ av bräda som man vill ha. Men när man vet, då kan man beställa en surfbräda som är skapad bara för en själv!